Η Μπάρτσα στην Πρέμιερ Λιγκ; Ας είμαστε σοβαροί…

By
Updated: September 28, 2017

Ο υπουργός αθλητισμού της Καταλονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μπαρτσελόνα, όπως και όλες οι Καταλανικές ομάδες, να αγωνιστεί στο μέλλον σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα εκτός Ισπανίας.

Η είδηση:

Ο υπουργός αθλητισμού της Καταλονίας, Ζεράρ Φιγκέιρας, δήλωσε στη Gazzetta dello Sport οτι “κανείς δε γνωρίζει ποιά θα είναι η τύχη των Καταλανικών ομάδων αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση οι Καταλανικές ομάδες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο Ισπανικό πρωτάθλημα ή σε κάποια άλλη κοντινή χώρα, όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Αγγλία”.
Το σχόλιο του mpenalti:

Εντάξει, αντιλαμβάνομαι οτι το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στην Ισπανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Καταλανών είναι πολύ μεγάλο και δεν επιθυμώ -ούτε μπορώ- να πάρω θέση πάνω στο ζήτημα.

Όμως, αλήθεια τώρα, υπάρχει κανείς που να πιστεύει οτι η Πρέμιερ Λιγκ, η Serie A ή η Ligue 1 θα ανοίξουν έτσι απλά την αγκαλιά τους και θα καλωσορίσουν στη διοργάνωση τους μια ομάδα που αναζητά πρωτάθλημα για να αγωνιστεί;

Στο κάτω-κάτω, αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί και αποκτήσει οντότητα σαν κράτος θα πρέπει να διοργανώσει το δικό της πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει οτι η πρωταθλήτρια ομάδα της (η Μπαρτσελόνα δηλαδή, στην οποία ο τίτλος θα απονέμεται κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβριο) θα παίζει προκριματικά από τον Ιούλιο για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ενδεχόμενο να υποδεχτεί η ποδοσφαιρική ομοσπονδία μιας άλλης χώρας τους “μπλαουγκράνα” (όπως και τους υπόλοιπους Καταλανικούς συλλόγους) σαν μια άστεγη ποδοσφαιρικά ομάδα και να τους δώσει δικαίωμα συμμετοχής στη δική της λίγκα δε νομίζω οτι μπορεί να το πιστεύει κανείς, καθώς, κάτι τέτοιο εκτός του οτι θα ήταν πολιτικά παράλογο θα ξεσήκωνε έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά των μεγάλων συλλόγων της χώρας.
Βλέπετε, η προσθήκη ενός τεράστιου κλαμπ όπως είναι η Μπαρτσελόνα σε ένα πρωτάθλημα, όπως για παράδειγμα το Αγγλικό, θα σήμαινε τεράστια οφέλη για τη διοργάνωση από πλευράς πρεστίζ και εσόδων, ωστόσο, ποιός μπορεί να πείσει τους κορυφαίους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ ή της Serie A που σκοτώνονται κάθε χρόνο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος να υποδεχτούν έναν ακόμα ανταγωνιστή στη λίγκα τους και μάλιστα τόσο ισχυρό;

Εκτός αν αυτό που εννοεί ο Φιγκέιρας είναι οτι οι Καταλανικοί σύλλογοι θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξενυτευτούν και να αποκτήσουν έδρα σε άλλη χώρα. Αυτό θα σήμαινε οτι θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν δηλώνοντας συμμετοχή στη χαμηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία, άρα θα ισοδυναμούσε με το τέλος της Μπαρτσελόνα, της Εσπανιόλ και της Ζιρόνα, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα.

Νομίζω οτι είναι άσκοπο να συζητάμε τόσο ακραία σενάρια, καθώς, όποια και αν είναι η έκβαση της όλης υπόθεσης σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οι σύλλογοι της περιοχής δεν πρόκειται να πάνε πουθενά.

Εξάλλου, ακόμα και αν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητο κράτος (πράγμα που ούτως ή άλλως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο) δεν αποκλείεται οι ομάδες της να παραμείνουν στη La Liga, αφού, όλες οι πλευρές θα έχουν οφέλη -και ας ισχυρίζεται ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής οτι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *