Πως να δουλέψετε online. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

By
Updated: January 15, 2016

Λαμβάνοντας σαν δεδομένο το οτι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει εδώ και μερικά χρόνια τη χώρα μας μπορεί να μοιάζει με λαίλαπα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμα της, όμως, για μερικούς απο ‘μας ίσως να μην αποτελεί αδιέξοδο.

Όσοι απο ‘σας αναζητάτε δουλειά πιθανότατα γνωρίζετε οτι οι διαθέσιμες θέσεις στην Ελληνική αγορά εργασίας είναι περιορισμένες, ωστόσο, αν ανήκετε σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, το διαδίκτυο σας παρέχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Το άρθρο αυτό αφορά κυρίως εκείνους που ασχολούνται με “δημιουργικά” επαγγέλματα (γραφίστες, δημιουργούς βίντεο, 3D designers και animators, προγραμματιστές, web designers, συγγραφείς, κλπ), αλλά και όσους έχουν ικανότητες που τους επιτρέπουν να δουλέψουν απο το σπίτι (όπως, μεταφραστές, τηλεμάρκετινγκ, εξυπηρέτηση πελατών, web administration, social marketing, SEO).

 

 

Τι είναι το Freelancing;

Αυτό που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν μερικά χρόνια με τη δημιουργία των πρώτων Freelancing websites τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απο το σπίτι βρίσκοντας πελάτες online, έχει εξελιχθεί σε μια απο τις δημοφιλέστερες μορφές εργασίας, καθώς επιτρέπει σε κάποιον να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια αγορά χωρίς να χρειάζεται καν να βγει απο το σπίτι του.

Φυσικά, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το web freelancing άργησε κάπως να έρθει στη χώρα μας, όμως, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότεροι οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά μέσα απο τις σχετικές ιστοσελίδες. Προσωπικά, είχα την τύχη να δοκιμάσω την τύχη μου πριν μερικά χρόνια, όταν ακόμα σπάνιζαν οι εμφανίσεις των Ελληνικών προφίλ στις εν λόγω πλατφόρμες, πράγμα που μου έδωσε τη δυνατότητα να κυνηγήσω επιτυχώς αρκετά projects που στόχευαν στην Ελληνική αγορά (τότε που η Ελληνική αγορά ήταν ακόμα ελκυστική για τους ξένους).

Σήμερα λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου απο τη χρήση των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων Freelancing, δίνοντας σας μια εικόνα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δυνατότητες που προσφέρουν.

 

Ονειρευόσουν να πας στο γραφείο με τις πιτζάμες; Γίνεται! Απλά φέρε το γραφείο σπίτι.

Φυσικά, όσοι έχετε ήδη εντρυφήσει στη συγκεκριμένη μορφή εργασίας πιθανότατα δε θα μάθετε πολλά πράγματα διαβάζοντας τις παραγράφους που ακολουθούν. Οι υπόλοιποι όμως, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά, καθώς, αν ανήκετε σε κάποιον απο τους επαγγελματικούς τομείς οι οποίοι επιτρέπουν την ενασχόληση μέσω ίντερνετ, ίσως αξίζει τον κόπο να ρίξετε τα δίχτυα σας στην διαδικτυακή αγορά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Freelancer, Elance, Guru, UpWork (οι πιο παλιοί θα το θυμάστε σαν “oDesk), είναι μόνο μερικά απο τα websites που σας δίνουν τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με υποψήφιους πελάτες/εργοδότες οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει αγγελίες/projects σχετικές με το αντικείμενο σας.

 

Πως γίνεται:

Είναι αυτονόητο οτι κάθε ιστοσελίδα freelancing έχει το δικό της τρόπο λειτουργίας, ωστόσο, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής: Για αρχή, θα πρέπει να κάνετε δωρεάν εγγραφή δίνοντας κάποια βασικά προσωπικά σας στοιχεία (όνομα, διεύθυνση email, επαγγελματικά προσόντα κλπ). Στη συνέχεια μπορείτε να περιηγηθείτε στις σελίδες αναζητώντας projects σχετικά με το αντικείμενο σας, τα οποία έχουν δημοσιεύσει άλλοι χρήστες, οι οποίοι ουσιαστικά είναι υποψήφιοι πελάτες.

 
 

Όπως θα προσέξετε, κάθε αγγελία περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή της δουλειάς που πρέπει να γίνει, τα βασικά προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι και το μπάτζετ που είναι διαθέσιμο για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Όταν βρείτε λοιπόν κάποια αγγελία που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να “χτυπήσετε” τη δουλειά καταθέτοντας προσφορά (συνήθως ζητείται να διευκρινίσετε το ποσό που ζητάτε σαν αμοιβή αλλά και την εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης). Θα πρέπει να γνωρίζετε οτι κάθε σελίδα σας επιτρέπει να κάνετε συγκεκριμένο αριθμών προσφορών, ο οποίος ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκτός αν επιθυμείτε να γίνετε premium χρήστης ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων).

Σημειώστε επίσης οτι οι περισσότερες ιστοσελίδες σας επιτρέπουν να στείλετε μήνυμα στον εργοδότη που στοχεύετε ώστε να τον ”ψήσετε” οτι εσείς είστε ο ιδανικός υποψήφιος γι’ αυτή τη δουλειά και όχι κάποιος απο τους υπόλοιπους freelancers που έχουν καταθέσει προσφορά.

 

 

Φυσικά, αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι καθώς ο ανταγωνισμός δεν είναι διόλου μικρός. Να έχετε στο μυαλό σας οτι τα μηνύματα του στυλ “είμαι ο άνθρωπος που ψάχνεις γιατί έχω εμπειρία και μεράκι” δεν περνάνε εδώ, αφού κάθε εργοδότης δέχεται δεκάδες τέτοια, τα οποία και απορρίπτει πριν διαβάσει περισσότερες απο 2-3 γραμμές.

Σκοπός σας δεν είναι να πείσετε οτι μπορείτε να φέρετε εις πέρας τη δουλειά, αλλά οτι είστε πιο ικανοί απο οποιονδήποτε άλλον έχει εκφράσει ενδιαφέρον. Για τα δημιουργικά επαγγέλματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε δείγματα προηγούμενης δουλειάς σας στα μηνύματα που στέλνετε στους εργοδότες, καθώς, ένα καλό portfolio είναι η καλύτερη διαφήμιση του εαυτού σας.

Εξασφαλίστε την πληρωμή σας

Πιθανότατα θα χρειαστεί να “χτυπήσετε” αρκετά projects μέχρι να βρείτε τον πρώτο σας πελάτη, όμως, όταν έρθει εκείνη η ώρα θα πρέπει να συμπεριφερθείτε έξυπνα. Σας προτείνω να “σπάσετε” το project σε κομμάτια (κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη, φυσικά), ώστε με την ολοκλήρωση κάθε κομματιού να πληρώνεστε ένα μέρος του συνολικού ποσού που έχει συμφωνηθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε οτι δε θα φτάσετε μέχρι την πηγή χωρίς να πιείτε νερό σε περίπτωση που κάποιος πελάτης αποδειχθεί αναξιόπιστος.

 

Μην τρομάζετε, συνήθως δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αλλά, όπως και στην τυπική αγορά εργασίας έτσι και στην ψηφιακή, δε μπορείτε να έχετε τυφλή εμπιστοσύνη σε κανέναν. Γι’ αυτό, μην παραδίνετε ποτέ τη δουλειά αν δεν έχετε εξασφαλίσει την πληρωμή σας, ή αν έχετε αμφιβολίες.

Δε συνιστώ να ζητάτε προκαταβολές -σπάνια θα βρείτε εργοδότη πρόθυμο να πληρώσει προκαταβολικά-, απλά φροντίστε να βρίσκετε πάντα τη χρυσή τομή με τον πελάτη σας ώστε να αναγκάζεται να σας πληρώσει ποσοστό της συνολικής πληρωμής μετά απο την ολοκλήρωση της μισής δουλειάς (ή ακόμα καλύτερα μετά το 1/3). Να είστε σίγουροι οτι οι περισσότεροι αξιόπιστοι εργοδότες δε θα έχουν πρόβλημα με αυτό.

Τέλος εργασίας

Με την παράδοση του έργου και αφού το συνολικό συμφωνηθέν ποσό βρίσκεται πλέον στο λογαριασμό που έχετε δημιουργήσει στην ιστοσελίδα, πιθανότατα θα θέλετε να το εισπράξετε. Κάθε freelancing website προσφέρει μια πληθώρα μεθόδων μεταφοράς χρημάτων, με πιο οικείες σε ‘μένα προσωπικά, το paypal και την αποστολή τραπεζικού εμβάσματος.

 

Αυτό που δεν ανέφερα νωρίτερα είναι οτι η ιστοσελίδα θα κρατήσει ένα ποσοστό της πληρωμής σας απο κάθε project σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες της. Ποιές υπηρεσίες; Ουσιαστικά, πρόκειται για τον μεσάζοντα που φέρνει σε επαφή έναν ελεύθερο επαγγελματία με υποψήφιους πελάτες και -όπως συμβαίνει συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις- δεν το κάνει αφιλοκερδώς. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κοντά στο 10% επί της αμοιβής σας, οπότε, καλό θα ήταν να το λάβετε υπόψιν σας πριν καταθέσετε την προσφορά σας στον εκάστοτε υποψήφιο πελάτη.

Η διαδικασία που ακολουθεί στη συνέχεια ίσως είναι πιο σημαντική και απο την ίδια την πληρωμή. Τόσο ο πελάτης σας όσο και εσείς θα κληθείτε να βαθμολογήσετε ο ένας τον άλλον (χωρίς φυσικά, να γνωρίζει η μια πλευρά το βαθμό που θα πάρει απο την άλλη) και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες της ιστοσελίδας.

Γιατί είναι σημαντικό το να πάρετε καλή βαθμολογία; Επειδή, κάθε φορά που “χτυπάτε” ένα project, ο υποψήφιος εργοδότης εκτός απο το μήνυμα σας και την τιμή που του προσφέρετε θα μπορεί να δει και όλα τα reviews που σας άφησαν οι προηγούμενοι. Κάπως έτσι μπορείτε να αποκτήσετε αξιοπιστία, πράγμα που θα κάνει τους μελλοντικούς πελάτες να σας επιλέξουν πιο εύκολα.

 

Αξίζει τον κόπο;

Κάθε αρχή και δύσκολη, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται ως: “Οι ήδη υπάρχοντες freelancers που έχουν χτίσει ένα καλό προφίλ με αρκετά θετικά reviews θα έχουν πάντα πλεονέκτημα έναντι των νέων οι οποίοι ξεκινούν απο το μηδέν”. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε επιμονή και προσεγγίσετε έξυπνα τους υποψήφιους πελάτες σας θα έχετε την ευκαιρία σας.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτού του είδους τα sites ξεκίνησαν απο την ίδια αφετηρία μ’ εσάς και βρήκαν τον τρόπο να πάρουν κάποιες πρώτες δουλειές που τους βοήθησαν να χτίσουν ενα αξιόπιστο προφίλ. Μάλιστα, ορισμένοι κερδίζουν τόσο καλά χρήματα δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο, που έχουν πλέον απορρίψει κάθε άλλη μορφή εργασίας και δρουν αποκλειστικά μέσα στις ιστοσελίδες freelancing.

Για όσους απο ‘σας επιθυμούν να τους μοιάσουν -ή απλά θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη διαδικτυακή αγορά εργασίας- η πρόταση μου είναι να ξεκινήσουν δημιουργώντας ένα δωρεάν προφίλ σε κάποια (και γιατί όχι σε όλες) απο τις ιστοσελίδες οι οποίες αναφέρονται στην αρχή του κειμένου μου -και τις οποίες θα επαναλάβω έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γυρνάτε πίσω για να τις βρείτε: Freelancer, Elance, Guru, UpWork.

 

Προσωπικά, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με το Freelancer (στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας υπάρχει η επιλογή “Become a Freelancer“), καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινότητα ελεύθερων επαγγελματιών/πελατών σε ολόκληρο το διαδίκτυο, μετρώντας μέχρι σήμερα περισσότερα απο 9 εκατομμύρια δημοσιευμένα projects.

Φυσικά, το ιδανικό θα ήταν να τις δοκιμάσετε όλες ώστε να δείτε ποιά σας ταιριάζει καλύτερα. Όσοι απο ‘σας ενδιαφέρεστε πιο “θερμά” για το ζήτημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Facebook ή email ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Θα χαρώ να σας μιλήσω εκτενέστερα για τις διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες, καθώς και να σας προτείνω μερικές ακόμα που ίσως θέλετε να γνωρίζετε.

Άντε, καλές δουλειές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *